ΣτΑδια εκμαθησης της κολυμβητικης διδασκαλιας

Τα βασικά στάδια που πρέπει να ακολουθήσει ένα μικρό παιδί για την εκμάθηση της κολύμβησης είναι τρία (3). Η χρονική διάρκεια για την ολοκλήρωση των σταδίων αυτών είναι ανάλογη της προόδου, η οποία διαφέρει σε κάθε παιδί, ανάλογα με την ψυχοσύνθεση, τη φυσική κατάσταση, καθώς και την ηλικία.

Πρώτο στάδιο: Γνωριμία με το νερό.

κολύμβηση τρίκαλα

Τα κύρια χαρακτηριστικά στην διδασκαλία των μικρών παιδιών, που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με το υδάτινο στοιχείο, είναι εξοικείωση και το παιχνίδι μέσα στο νερό. Αυτό επιτυγχάνεται με την υπομονή και την απαιτούμενη παιδαγωγική προσέγγιση από τους εκπαιδευτές. Η ευχάριστη ατμόσφαιρα και το παιχνίδι, βοηθάει το παιδί να αφομοιώσει γρηγορότερα και ασφαλέστερα τη μοναδική εμπειρία της επίπλευσης.

 

Δεύτερο στάδιο: αναπνοή και ισορροπία

κολύμβηση τρίκαλα

Μετά την πλήρη εξοικείωσή του με το υγρό στοιχείο, το παιδί περνάει στη φάση της σωστής αναπνοής και τις ισορροπίας του σώματος του μέσα στο νερό. Τα κατάλληλα κολυμβητικά όργανα, η ποικιλία των ασκήσεων καθώς και η οριοθέτηση στόχων, συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και την τελειοποίηση της τεχνικής της σωστής αναπνοής καθώς και της ισορροπίας μέσα στο νερό.

 

Τρίτο στάδιο: Εκμάθηση κολυμβητικών τεχνικών

κολύμβηση τρίκαλα

Σε αυτή τη φάση, η διδασκαλία βασίζεται πλέον στην εκμάθηση και την ολοκλήρωση των κολυμβητικών τεχνικών (στυλ). Τα τέσσερα (4) στυλ κολύμβησης (ελεύθερο, ύπτιο, πρόσθιο, πεταλούδα), καθώς και τεχνική των κινήσεων και των αναστροφών, είναι στόχοι που θα διδαχθούν.